Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Wat nog meer gevaarlijk is voor honden…

Elias de Weimaraner met leden van Summerschool 2017. Op de achtergrond een druivenstruik…

…Ik had het bericht over ‘honden en chocolade’ nog maar net gepost of er kwamen al mailtjes en telefoontjes binnen van mensen die aangaven dat er nog meer zaken gevaarlijk zijn voor honden. Dank voor jullie reakties!

Inderdaad, ook druiven/rozijnen/krenten zijn een gevaar. Deze leiden tot nierfalen. Let dus ook op je krentenbrood met de feestdagen…

Jazeker, er bestaat een hele lijst stoffen en planten die niet goed zijn voor honden. Hoewel de gevoeligheid van dier tot dier enorm kan wisselen. In het onderstaande filmpje (3.00 minuten) zet een dierenarts het nog even op een rijtje. Zie onderaan dit bericht.

Maar eerst nog even dit. Ik heb bijna 25 jaar asielhonden gehad. Die hebben vaak voedselovergevoeligheid. Meestal door slechte verzorging in hun jonge jaren.

Dit voer kan veel verdriet, ellende en kosten voorkomen:

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Geen chocolade voor de hond!

Elias de Weimaraner houd van chocolade…

Als je een hond (gehad) hebt, zul je het vast wel weten: chocolade is giftig voor honden. Omdat ik tóch regelmatig mensen ontmoet die dit niet weten dacht ik: ik zet het nog een keer in dit blog!

Chocolade bevat Theobromine. Mensen kunnen dit onbeperkt innemen. Maar bij honden verlamt het de hartspier. En er is geen tegengif.

200 gram pure chocolade kan een Labrador doden.

Extra probleem is: veel honden zijn wél gek op chocolade. Alle reden dus om je repen, letters, bonbons en kerstkransjes goed op te bergen!

O ja, en dan nog dit: honden komen van Pluto!

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Brood knippen

…Bróód kníppen..? Hûh..?

Jazeker.

Nee. Niet als je op je gemak aan je ontbijt- of lunchboterham zit. Kán wel. Maar is een beetje overdreven.

Het is wel echt heel handig als je boterhammen smeert voor in de broodtrommel van man, vrouw, kind, kleinkind of desnoods Ome Cor die 15 jaar geleden kwam logeren en nog steeds niet op zichzelf woont.

Als je boterhammen doorknipt met een grote schaar, dan gaat dat sneller, gemakkelijker én… de boterhammen worden niet geplet door dat geduw met een mes.

En zul je toegeven: Kookdirigent Maarten had gelijk…

Vind hier je grote boterhammenknipschaar

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Chocoladelettermysterie

Afgelopen weekend is Sint gearriveerd zoals je weet. Pleegzoon #2 heeft zijn schoen gezet. En dat heeft zondagochtend een CHOCOLADELETTER opgeleverd. Da’s mooi, zou je denken. Maar juich niet te snel.

Vandaag wilde hij er een stukje van opeten, en dat mocht. Er speelde zich de volgende conversatie af:

Pleegzoon #2: ‘Hee, het doosje is een beetje open. Gisteren was het nog dicht.’

Pleegvader: ‘Goh, dat is heel apart.’

Pleegzoon #2 (verontwaardigd): ‘Nou ja zeg. Er is ook al een stukje letter opgegeten! Hoe kan dat nou toch.’

(Pleegzoon #1 heeft stiekem een teken gegeven dat hij echt van niets weet. Deze pleegzoon kan niet liegen dus dat helpt)

Pleegvader: ‘Wat raar nu toch. Een chocoladelettermysterie.’

Pleegzoon #2 : ‘Ik heb er écht niet zelf aangezeten hoor. Ik denk een zwarte piet, dat denk ik dus, dat moet een zwarte piet gedaan hebben. Dat móet’ Dat kán gewoon niet anders.’

Ik zeg niets en kijk hem strak aan. En langzaam neemt het jongensgezichtje de kleur van de mantel van de Sint aan:

‘Eh, wacht…o ja, misschien toch eigenlijk wel…gisterochtend meteen al…geloof ik…of zo…dénk ik…’

Hier vind je je leugendetector:

Maarten

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Opmaak-week

Voedselverspilling… Toch een beetje raar dat wij weggooien waar elders een groot gebrek aan is. Niets persoonlijks naar de boys op de foto… die deden ook maar gewoon hun werk.

Ik gooi nauwelijks voedsel weg. Maar ik heb ook gemakkelijk praten: met een hond, cavia’s en kippen komen zelfs kliekjes, restanten en muffigheden nog wel ‘een soort van goed terecht’.

Maar een paar keer per jaar houden we hier thuis een Opmaakweek. Dat wil zeggen: ik koop alleen brood en diervoeding (indien nodig) en verder… niks.

Ik kijk in de kasten. Daar staan vaak spullen die nog goed zijn, nauwelijks kunnen bederven, maar ook nauwelijks gebruikt worden. Dat gaat in een Opmaakweek dus wél gebeuren! Hier een paar tips:

  1. Koekjes. Daar heb je niet veel meer voor nodig dan meel, suiker en boter. Maar cacopoeder / oploskoffie / laatste scheutje stroop of jam…Kan er allemaal doorheen! Laat me weten welke vondst jij gedaan hebt!
  2. Maraconi met gebakken uitjes, scheutje Maggi en blikje tomatenpuree is natuurlijk geen volwaardige maaltijd. Maar wél een alternatieve lunch. In 10 minuten klaar!
  3. Zielig verdroogde mandarijn of sinasappel? In schijfjes snijden en in de theepot. Ja, theezakje + water erbij is zeker handig.
Mosterd, meel, leverpastij, kruidnoten, eieren en zuurkool… Heb jij nog tips..;-) ?

Via het contactformulier kun je je tips sturen. Ik zal ze dan in dit blog plaatsen.

Oké…ik geef het toe… soms is dit de enige oplossing…

Good luck met je opmaakweek! O ja… bij Hollandse zuinigheid hoort natuurlijk een Hollands muziekje, om alvast in de sfeer te komen…

Maarten

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Vega -shoarma eetbaar maken

We hebben ons vandaag aan een experiment gewaagd: is nepvlees nu echt zo goor als sommigen zeggen, of is het echt best lekker zoals sommige anderen zeggen?

Deze kwamen toevallig van Jumbo, maar dat had ook AH, Plus, Coop of een andere winkel vol plastic verpakkingen kunnen zijn.

Ik heb een paar pakjes vegetarische shoarma gekocht en die opgebakken zoals ik dat ook met de echte doe. Gewoon in een koekenpan omscheppen, met een beetje peper, sambal en ’n scheutje sojasaus. Geen shoarmakruiden want die zitten er al in.

Conclusie: zeker als je ze knapperig bakt, komt de smaak van de reepjes griezelig dicht bij die van echt vlees. Er zit wel een bijsmaakje aan, maar niet persé vies. Gewoon een andere basisgeur dan varkensshoarma. Échte shoarma, zoals mijn moslim-pupillen die vroeger haalden toen ik hun jongerenwerker was, wordt gemaakt van schapenvlees. En dat heeft óók een heel andere basisgeur.

De smaak wordt trouwens enorm veel beter als je verse knoflook toevoegt.

Maar er is nog één echt probleem: het smaakt droog. Té droog. F#ck!ng droog. Oplossing: na het bakken een paar eetlepels zonnebloem- of olijfolie toevoegen. Scheelt een hoop! Red de Aarde en probeer het maar eens!

Maarten

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Cake pimpen

Een cake bakken, dat kan iedere oen. Kijk maar:

  1. Bakblik invetten, oven op 160 zetten
  2. 400 gr cakemix, 200 gr zachte boter en 4 eieren goed doorkloppen (kan met mixer, kan met de hand)
  3. volle blik in oven zetten en na 60 minuten eruithalen. KLAAR! (laat de cake in de oven met rust. Pas na 60 minuten oven opendoen. Anders krijgt je cake een fatale hartverzakking †)

Nu heb ik de laatste dagen geëxperimenteerd met cake-pimpen. Want kijk… Wat er zoal kán met nootjes, vruchtjes, of chocolade… dat kun je allemaal opzoeken op Internet. Maar dat is niet leuk. Gewoon wat pielen, dat is veel leuker.

Dus besloot ik een laagje chocohagel over de cake te strooien. Die chocolade wordt hard. Krijgt een stevige ‘bite’. Beste lekker. Maar het ziet er echt niet uit. Het lijkt alsof er net een driftige, roodharige Amerikaanse kleuter op is gaan zitten die het allemaal niet eerlijk vindt.

Ik had er ook nog Duo Penotti overheen gesmeerd. Stom natuurlijk, dat spul wordt niet hard bij kamertemperatuur.

Take two: een chocoladereep smelten (au bain Marie, ofwel: pannetje ín ’n pannetje kokend water). Over de cake gieten en lekker smeren met een spatel.

Pannetje-in-pannetje-water. Met spateltje van reeds lang overleden goutmet-set.

Conclusie: gaat prima, is lekker en ziet er ook goed uit. Beetje speculaaskruiden door het beslag en je hebt zelfs een Sint Cake.

Beetje hagelmix ter decoratie. Opgebracht nà het bakken. Speculaaskruiden vooraf door het beslag doen geeft een echte Sinterklaas-sfeer.

Laat je niet verleiden tot het smelten van 2, 3 of 17 repen. De laag chocola wordt dan te dik, en de cake is héél lekker, maar alleen te snijden met een electrische zaag.

Geen cakeblik? Hier vind je er een. Van metaal natuurlijk, geen plastic!

By there! Maarten

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Vaarwel , Maarten

In dit blok deel ik mijn belevenissen. Let op. Komt er een.

Ik heb eind oktober een zware operatie gehad. Alles goed verlopen, dank je. Maar het is onder narcose gedaan. En daar heb ik wel enkele maanden last van. Slaapritme verstoord, sommige dagen erg moe.

Onlangs was mijn moeder op bezoek. Die dingen gebeuren. En toen ik weer eens midden op de dag zat te gapen zei ze:

“HADDEN ZE JOU NIET GEWOON EEN SPUITJE* MOETEN GEVEN?”

Eh… bedankt mam. Maar ik ben nog niet terminaal. Alleen moe. Wees blij en ga koken of zo ;-]

(*ze bedoelde natuurlijk: plaatselijke verdoving. Maar dat ZEI ze niet!)

Oja, heb je dit al voor de feestdagen? Ze komen eraan!

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Pizzadag

Vandaag houden we het simpel: pizzadag! Met verse pizza’s van AH. Of een ander mondkapjesparadijs. Voor pleegzoon #1 een Vierkazenpizza (eet geen varkensvlees). Voor pleegzoon #2 een Pizza Margerita want die is vegetariër-in-wording (lees hieronder* het boeiende verhaal van Margherita!) En voor pleegvader een Pizza Prosecuto zonder ham, want die ham had hij bij het uitpakken al opgegeten. De halve zool.

Weet je hoe je die pizza’s (op zich al best goed) nog wat kunt pimpen?

-Kieper er een half potje olijven op, of besmeer de randen met pesto. of leg er die licht-zwetende plakjes worst op die niet meer lekker zijn voor op je brood. Of voeg extra kaas toe. Bijvoorbeeld door het versnipperen van dat stuk jongbelegen dat eigenlijk te droog begint te worden. Of doe dit lekker allemaal tegelijk. Kan jou het schelen.

Niet gezond genoeg? Zakje sla erbij (of snel een krop sla verknippen met een grote schaar, scheelt weer plastic!)

*Oh ja, nog even het verhaal van Margherita:

In 1889 kwam Koningin Marghereta (It.) op bezoek in Napels. De kok van Pizzeria Brandi moest iets speciaals verzinnen. Maar veel had hij niet in huis. Alleen tomaat, monzarella en basilicum. Maar laten dat nu toevallig nét de kleuren van de Italiaanse vlag zijn (rood-wit-groen). Hij blufte, door deze op zich erg simpele pizza aan haar op te dragen. En Signora voelde zich vereerd, dus missie geslaagd. No no no, ze zijn later niet getrouwd….

Bye there!

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Sneetje ei

Dit is een heel eenvoudig recept dat ik lang, lang geleden geleerd heb bij Scouting. Het is vooral heel geschikt om nog wat sneetjes droog brood op te maken. Hoef je die niet weg te gooien. Minder voedselverspilling weet-je-wel. veel kinderen vinden het leuk dit te maken (en opeten).

Wat je nodig hebt: een ei, een snee droog brood, peper en zout en olie of boter. En natuurlijk een koekenpan maar wie heeft die nu niet? Hoewel… misschien geen stalen. Er is de laatste tijd nogal wat te doen over pannen met anti-aanbaklaag. Die bevatten teflon, en dat is giftig. De meningen zijn verdeeld, maar het is veiliger teflon niet té heet laten worden. Staal is beter. Met de feestdagen op komst een duurzaam kado voor jezelf?

Mocht je toe zijn aan een nieuwe, dan vind je die hier:

Snij voorzichtig het middenstuk uit het snee brood. Houd de korstrand heel, want die hebben we nodig. Olie of boter in de pan, en verhitten totdat er nét een beetje rook afkomt. Leg de broodrand in de pan, breek het ei en giet dit voorzichtig in het midden. Let op: brood verbrandt snel. Keer het ‘sneetje ei’ na 1 min. om. Voeg peper en zout toe, bak nog een paar minuten en: klaar! Het middelste stuk brood (wat je eruit gesneden had) kun je apart bakken (30 sec. per kant), voor een los stukje toast.

Hier een foto van Sneetje Ei. Voor je fotocollectie.