Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Cake pimpen

Een cake bakken, dat kan iedere oen. Kijk maar:

  1. Bakblik invetten, oven op 160 zetten
  2. 400 gr cakemix, 200 gr zachte boter en 4 eieren goed doorkloppen (kan met mixer, kan met de hand)
  3. volle blik in oven zetten en na 60 minuten eruithalen. KLAAR! (laat de cake in de oven met rust. Pas na 60 minuten oven opendoen. Anders krijgt je cake een fatale hartverzakking †)

Nu heb ik de laatste dagen geëxperimenteerd met cake-pimpen. Want kijk… Wat er zoal kán met nootjes, vruchtjes, of chocolade… dat kun je allemaal opzoeken op Internet. Maar dat is niet leuk. Gewoon wat pielen, dat is veel leuker.

Dus besloot ik een laagje chocohagel over de cake te strooien. Die chocolade wordt hard. Krijgt een stevige ‘bite’. Beste lekker. Maar het ziet er echt niet uit. Het lijkt alsof er net een driftige, roodharige Amerikaanse kleuter op is gaan zitten die het allemaal niet eerlijk vindt.

Ik had er ook nog Duo Penotti overheen gesmeerd. Stom natuurlijk, dat spul wordt niet hard bij kamertemperatuur.

Take two: een chocoladereep smelten (au bain Marie, ofwel: pannetje ín ’n pannetje kokend water). Over de cake gieten en lekker smeren met een spatel.

Pannetje-in-pannetje-water. Met spateltje van reeds lang overleden goutmet-set.

Conclusie: gaat prima, is lekker en ziet er ook goed uit. Beetje speculaaskruiden door het beslag en je hebt zelfs een Sint Cake.

Beetje hagelmix ter decoratie. Opgebracht nà het bakken. Speculaaskruiden vooraf door het beslag doen geeft een echte Sinterklaas-sfeer.

Laat je niet verleiden tot het smelten van 2, 3 of 17 repen. De laag chocola wordt dan te dik, en de cake is héél lekker, maar alleen te snijden met een electrische zaag.

Geen cakeblik? Hier vind je er een. Van metaal natuurlijk, geen plastic!

By there! Maarten

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Vaarwel , Maarten

In dit blok deel ik mijn belevenissen. Let op. Komt er een.

Ik heb eind oktober een zware operatie gehad. Alles goed verlopen, dank je. Maar het is onder narcose gedaan. En daar heb ik wel enkele maanden last van. Slaapritme verstoord, sommige dagen erg moe.

Onlangs was mijn moeder op bezoek. Die dingen gebeuren. En toen ik weer eens midden op de dag zat te gapen zei ze:

“HADDEN ZE JOU NIET GEWOON EEN SPUITJE* MOETEN GEVEN?”

Eh… bedankt mam. Maar ik ben nog niet terminaal. Alleen moe. Wees blij en ga koken of zo ;-]

(*ze bedoelde natuurlijk: plaatselijke verdoving. Maar dat ZEI ze niet!)

Oja, heb je dit al voor de feestdagen? Ze komen eraan!

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Pizzadag

Vandaag houden we het simpel: pizzadag! Met verse pizza’s van AH. Of een ander mondkapjesparadijs. Voor pleegzoon #1 een Vierkazenpizza (eet geen varkensvlees). Voor pleegzoon #2 een Pizza Margerita want die is vegetariër-in-wording (lees hieronder* het boeiende verhaal van Margherita!) En voor pleegvader een Pizza Prosecuto zonder ham, want die ham had hij bij het uitpakken al opgegeten. De halve zool.

Weet je hoe je die pizza’s (op zich al best goed) nog wat kunt pimpen?

-Kieper er een half potje olijven op, of besmeer de randen met pesto. of leg er die licht-zwetende plakjes worst op die niet meer lekker zijn voor op je brood. Of voeg extra kaas toe. Bijvoorbeeld door het versnipperen van dat stuk jongbelegen dat eigenlijk te droog begint te worden. Of doe dit lekker allemaal tegelijk. Kan jou het schelen.

Niet gezond genoeg? Zakje sla erbij (of snel een krop sla verknippen met een grote schaar, scheelt weer plastic!)

*Oh ja, nog even het verhaal van Margherita:

In 1889 kwam Koningin Marghereta (It.) op bezoek in Napels. De kok van Pizzeria Brandi moest iets speciaals verzinnen. Maar veel had hij niet in huis. Alleen tomaat, monzarella en basilicum. Maar laten dat nu toevallig nét de kleuren van de Italiaanse vlag zijn (rood-wit-groen). Hij blufte, door deze op zich erg simpele pizza aan haar op te dragen. En Signora voelde zich vereerd, dus missie geslaagd. No no no, ze zijn later niet getrouwd….

Bye there!

Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Sneetje ei

Dit is een heel eenvoudig recept dat ik lang, lang geleden geleerd heb bij Scouting. Het is vooral heel geschikt om nog wat sneetjes droog brood op te maken. Hoef je die niet weg te gooien. Minder voedselverspilling weet-je-wel. veel kinderen vinden het leuk dit te maken (en opeten).

Wat je nodig hebt: een ei, een snee droog brood, peper en zout en olie of boter. En natuurlijk een koekenpan maar wie heeft die nu niet? Hoewel… misschien geen stalen. Er is de laatste tijd nogal wat te doen over pannen met anti-aanbaklaag. Die bevatten teflon, en dat is giftig. De meningen zijn verdeeld, maar het is veiliger teflon niet té heet laten worden. Staal is beter. Met de feestdagen op komst een duurzaam kado voor jezelf?

Mocht je toe zijn aan een nieuwe, dan vind je die hier:

Snij voorzichtig het middenstuk uit het snee brood. Houd de korstrand heel, want die hebben we nodig. Olie of boter in de pan, en verhitten totdat er nét een beetje rook afkomt. Leg de broodrand in de pan, breek het ei en giet dit voorzichtig in het midden. Let op: brood verbrandt snel. Keer het ‘sneetje ei’ na 1 min. om. Voeg peper en zout toe, bak nog een paar minuten en: klaar! Het middelste stuk brood (wat je eruit gesneden had) kun je apart bakken (30 sec. per kant), voor een los stukje toast.

Hier een foto van Sneetje Ei. Voor je fotocollectie.