Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Buurmeisje, buurjongetje

Ik ga jullie iets vertellen over een grote hit van Smokie. In mijn biografie kun je lezen dat de leden van deze Engelse band een beetje mijn jeugdhelden waren. Eerst even een clipje over wie we het hebben:

Living next door to Alice; het verhaal van een jongen die al van kleins af aan verliefd is op zijn buurmeisje Alice (‘for 24 years’). Maar haar dat nooit heeft durven vertellen. Totdat ze plotseling verhuist en hij beseft dat zijn kans voorgoed verkeken is.

‘Living next door to Alice’ dus. Een enorme hit uit ’77 (in Nederland nr. 1, in Engeland nr. 3). Waarmee daarna van alles zou gaan gebeuren.

Iedereen die in de jaren 90 ooit een feestje bezocht kent deze persiflage:

Gompie‘, ofwel Peter Koelewijn, in 1995

Het verhaal achter ‘Who the f#ck is Alice’ is als volgt: Een zekere Rob Peters (platendirecteur) zat eens in café Gompie in Nijmegen. Daar werd ‘Living next door to Alice’ van Smokie vaak gedraaid. En iedere keer als de naam Alice viel, draaide de DJ het volume weg en schreeuwde het publiek dus ‘Who the f#ck is Alice!’. Peters zag er een hit in. En nam het op met de Eindhovense producer Peter Koelewijn (ja, die van ‘Kom van dat dak af’).

Maar… het kan altijd gekker. Want het liedje werd hierna opgepikt door talloze Polka-bandjes die spelen op van die Oktoberfesten en Lederhosenfestivals. Luister bijvoorbeeld even naar Jimmy Sturr en zijn orkest. Goede blazers trouwens..!

Jimmy Sturr met de ‘Alice-polka’.

Over Smokie, de band van de originele single uit ’77 dus, vertel ik een andere keer meer. Ze hebben nog meer hits gehad, en sowieso veel mooie songs uitgebracht. Mocht je interesse hebben dan is dit een aanrader:

‘Living next door to Alice’ is door heel veel artiesten opgenomen, in heel veel talen. Serieuze versies én persiflages. Hieronder nog even aandacht voor een versie uit 2016 die er een beetje tussenin hangt. Een die mij emotioneel wel raakt. Lees daarvoor eerst het verhaal dat erbij hoort!

In 2016 kwalificeerde het voetbalteam van Noord-Ierland zich voor het eerst voor het EK. Ho! Stop! Lees ook verder als je niks met voetbal hebt!! Let wel: het gaat hier niet over het ‘gewone’ Ierland. Maar over het noordelijke deel, dat hoort bij het Verenigd Koninkrijk.

De grens tussen Noord Ierland en Ierland is nu weer actueel met de Brexit. Want het VK is uit de EU (dus Noord-Ierland óók), maar Ierland niet…

Noord-Ierland heeft een moeizame geschiedenis. Het is vrij arm, met veel sociale problemen en werkeloosheid. Het ligt een beetje in een uithoek van Europa, dat helpt ook niet echt. Daarnaast was er tientallen jaren een godsdienststrijd tussen Katholieken (willen bij Ierland) en Protestanten (willen bij het Verenigd Koninkrijk blijven). Misschien herinner je je de vele bloedige aanslagen van de IRA nog.

Het land heeft altijd, als een soort Calimero, op moeten boksen tegen sterke en rijkere buren Ierland, Schotland en Engeland. Maar Noord-Ieren hebben natuurlijk wel hun trots. En die trots werd in 2016 beloond! Doordat het nationale team zich dus voor het eerst, volkomen onverwacht, kwalificeerde voor het EK voetbal, Parijs 2016.

Het kleine dappere landje (éénderde van NL, nog geen 2 miljoen inwoners) wil graag voor vol aangezien worden. En dat was nu gelukt: mee mogen doen was al een overwinning!

Vooraf vierde de selectie + staf het succes met hun versie van ‘Alice’. Onder de titel ‘Making our way to Paris’ (Samen op weg naar Parijs). Kijk en luister. Misschien raakte het bij jou ook wel een snaar! Hartelijke groet Maarten

Het lied begint bij 0.38. Voor het eerst sinds WK 1986 (30 jaar ervoor dus) mocht Noord-Ierland meedoen aan een groot toernooi. De opbrengst van dit lied ging overigens naar de (kinder-)kankerbestrijding.

2 reacties op “Buurmeisje, buurjongetje”

Ja precies. Ik was indertijd lid van de Smokie Fanclub. In het clubblad stond dat Chris Norman unaniem tot leadzanger verkozen werd omdat hij toen (hij was een jaar of 12-13)al zo’n ‘opwindend rauwe stem had’… Dank voor je reaktie, hgr Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *