Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Kliekjesdag

Ik heb het ook even op moeten zoeken, maar op 16 november gaf ik jullie wat tips om voedselverspilling te voorkomen. Onder de titel OPMAAKWEEK. Nou, vandaag is het Derde Kerstdag en dat is bij uitstek dé opmaakdág ofwel KLIEKJESDAG van het jaar! (Maar de rest van de week mag het ook nog hoor)

Heerlijk hè, dat sommige dingen nooit veranderen! De kleren zijn nog steeds tuttig, er is nét iets te goed over nagedacht. En je hoort nog steeds een Gooise r (‘Gooise êww’). Maar… muzikaal zit het retegoed in elkaar en aanstekelijk is het ook nog altijd. Kom op, video’tje afspelen en even die Kerstkilo’s eraf swingen! Ja jij ook! Zet weg die ijscoupe!

Kliekjesdag kennen we allemaal toch? Nou dat is nooit zo gemakkelijk als na Kerst.

  1. Alle vlees dat over is: in hapklare stukjes snijden en opbakken in koekenpan. Ja, gewoon door elkaar. Uien, paprika kunnen er iets later bij. Je kunt er zelfs een stoofschotel van maken als je nog een paar bodempjes wijn over hebt. Erbij gieten en nog 10 minuten op laag vuur laten garen met deksel. (Ook voor kinderen, alle alcohol vervliegt!)
  2. Allerlei brood, broodjes, stukkes stokbrood: in sneetjes snijden (als het dat al niet zijn), licht besmeren met boter, beetje peper/zout en 10 minuten in oven/tostie-ijzer /koekenpan (laag vuur).
  3. Nog sla over, maar te weinig? Vul aan met rauwkost / gekookt ei / fruit / blikje mais.

Ik adviseer een gietijzeren koekenpan! Veiliger dan teflon

Nou, dat gaan jullie voor elkaar krijgen, daar heb ik alle vertrouwen in.

En dan nu, om dit kerstweekend-met-drie-zondagen sfeervol af te sluiten: De Kerstezel. Harrie Jekkers is de zanger van Klein Orkest. Je weet wel, de band van ‘Over de muur’ en ‘Oh oh Den Haag’. Maar hij is ook een van de sympathiekste verhalenvertellers die ik ken. Onderstaand lied schreef hij voor Kinderen voor Kinderen. Maar hier zie en hoor je het in de live-uitvoering uit zijn theatershow. Succes met de kliekjes!

Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *