Categorieën
Belevenissen van de Kookdirigent

Liefde voor muziek

Ik ga het met jullie vandaag hebben over liefde voor muziek. En wel de gelijknamige nummer 1-hit van Raymond van het Groenewoud uit 1990.

Kijk en luister eerst maar even.

Raymond van het Groenewoud live met orkest in 1992. Lied begint bij 0.30.

Dit lied begint met “Gisteren ging ik naar de cinema…” Vervolgens vertelt de zanger over een film waarin hij een swingende gospel-kerkdienst zag, waar hij erg van onder de indruk was. Beter dan de kerk in Vlaanderen (“Met zo’n uitgescheten, murmelende pastoor”). En met het gospelritme wordt met dit lied een ode aan de (zwarte) muziek gebracht. Maar dit lied is niet zomaar verzonnen!

James Brown als zingende pastoor

Van het Groenewoud schreef het lied nadat hij zelf werkelijk in de bioscoop een film gezien had die erg veel indruk op hem maakte. En die film, dat was The Blues Brothers (1980). Als je van muziek houdt… dan móet je die film echt gezien hebben. Écht!

Dan Aykroyd en John Belushi als Elwood en Jake Blues

Het verhaal in het kort: Twee broers zijn opgegroeid in een weeshuis. Als ze dat na lange tijd weer eens bezoeken, horen ze van Moeder-Overste dat het weeshuis dicht moet vanwege een belastingschuld. Ze bieden aan dat geld wel even te ‘regelen‘. Als je snapt wat ik bedoel…

…Maar daarmee gaat Moeder-Overste niet akkoord, en ze mept de heren de trap af met de woorden kom niet meer terug voordat je je leven gebeterd hebt!” Met enige tegenzin gaan ze naar de kerk. En daar krijgt Jake een visioen.

…”The band. The bánd? The BAND. THE BAND!!!

Ze besluiten hun vroegere band weer bij elkaar te brengen, daarmee een paar concerten te geven en met die opbrengst het weeshuis te redden. Dat valt echter nog niet mee, want de meeste musici hebben inmiddels prima baantjes. Er zijn enige aansporingen (lees: dreigementen…) voor nodig.

De trompettist is nu oberkelner in een sjiek restaurant

Alle ‘bandleden’ in de film waren in werkelijkheid ook echt musici. En verder doen er legendarische artiesten aan mee. Zoals bijvoorbeeld Ray Charles (als eigenaar van een muziekinstrumentenwinkel), John Lee Hooker (als straatmuzikant), Aretha Franklin (als eigenaresse van een snackbar) en James Brown dus als pastoor.

De gitarist runt nu een snackbar, samen met zijn dominante vrouw ‘Aretha‘. “THINK!” zingt ze. Denk goed na waar je aan begint!

De film is opgenomen in Chicago, en legendarisch geworden door de achtervolgingen waarbij een compleet winkelcentrum en ruim 200 politie-auto’s in de puinpoeier gereden werden. (Dat centrum stond overigens toch al op het punt gesloopt te worden).

Maar… je hoeft echt niet van politie- of actiefilms te houden om hier heel veel plezier aan te beleven. En muzikale inspiratie uit te halen!

EN DIE HEBBEN WE ALLEMAAL NODIG;-)

Hartelijke groet Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *